Naast vlees zijn de aardappelen 40% in prijs gestegen. Wat het meest de gewone mens treft, is het feit dat Belarus een groot productieland is geworden met één grote geleide economie – die, naar het lijkt, al het goede exporteert naar de grote broer Rusland. De gewone mens betaald zeer hoge prijzen voor voedsel.
Het nieuwsbericht uit boerenbusiness: Sinds begin 2016 is de prijs al 40% gestegen, zo meldt het Russisch statistisch bureau Rosstat. Vooral in juni ging het snel. In minder dan een maand vond er een prijsverhoging plaats van 3,4%. De spurt wordt veroorzaakt door import, stelt het instituut voor agrarische marketing. Het merendeel van de aardappelen halen de Russen uit Wit-Rusland en Egypte. Rusland zelf oogst de eerste groenten eind juli en beschikt niet over voldoende bewaarmogelijkheden om de oude oogst tot die tijd goed te houden.

Inflatie Rusland op laagste niveau in 25 jaar
Doorgaans begint de aardappelprijs in juni af te zwakken voordat het grote aanbod op de markt komt, maar 2016 is een uitzondering. Vorig jaar hadden de Russen een goede productie waardoor de prijs van binnenlandse aardappelen zakte. Nu de voorraad op is, moeten leveranciers uitwijken naar duurdere importaardappelen. Een andere factor die de prijs opdrijft, is de grote vraag naar aardappelen. De verkopen in de retail liggen 28% hoger dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Oorzaak daarvan is waarschijnlijk de gedaalde koopkracht van de bevolking. De inflatie ligt in Rusland op het laagste niveau in 25 jaar.

Bron : http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870871/lage-inflatie-houdt-prijsspurt-aardappel-rusland-niet-tegen

Aardappel en inflatie Wit Rusland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.