Nieuws in een notendop – wat gebeurde er in 2020 – de toekomst van SRK
Er is behoorlijk paniek op de geldmarkten dat wisten jullie al. Twee weken geleden zakte de economie behoorlijk in elkaar in Wit Rusland, denk dan aan een devaluatie van de roebel en dus alles salarissen t.o.v. de Euro en USD met bijna 25% of meer. Dit komt vooral door de (olie)energiecrisis. Dat betekent dat de RUB roebel prijzen in de winkel weer heel veel duurder zijn geworden.

Zoals we de verhalen kennen over de uitbraak van Corona Covid-19 moest die nog komen toen we 3 weken terug Minsk bezochten.
Dat was goed getimed, allerlei activiteiten konden we nog snel bespreken en afwerken. Ook konden we een nieuw project weer in de steiger zetten.
want ook al willen we dit jaar graag rijden (..) het is bijna onmogelijk om dat te organiseren. We houden je op de hoogte of er nog kinderen kunnen worden uitgenodigd.
Dat SRK moest veranderen, dat we niet konden doorgaan is als een wonder te beschouwen.
Zo staan we er ook in. Wat ons overkomt is niet met een pen te beschrijven, we hebben 100% vertrouwen in de uitkomst. Als je het niet begrijpt lees dan bijvoorbeeld Fil. 4:6-7
Over de nieuwe concept initiatieven met veel partijen en personen gesproken.
Het gaat over een landelijk initiatief in BY over het opzetten van een landelijk netwerk voor Belarus, met donateurs, ondersteuning voor zieke kinderen en arme families en voor bejaarde mensen.
Om initiatieven voor en door en aan Wit Russische organisaties te organiseren (met het kenmerk van het selfsupporting) die elkaar financieel gaan ondersteunen (met als kenmerk de boven beschreven doelstelling) en de ontwikkeling van het platteland. We houden je op de hoogte.

Dit jaar gerealiseerde activiteiten: de landbouw projecten gaan door, iets van 40 projecten. We hadden gelukkig alle zaden aangekocht, alle voedselpakketten zijn uitgedeeld.
Nieuw project: zaden pakketten zijn naar 200 privé gezinnen uitgedeeld. Later meer hierover.
Zaden voor de landbouwprojecten gaan naar scholen, nu afwachten, dat alles was gelukkig voor de Corona crisis geregeld.

Als laatste nieuws over de Covid-19 griep virus. In Belarus is niets aan de hand (..) ook in Moscow was er tot vandaag niks aan de hand.
Hier hebben we nu enkele weken de Corona crisis en werken we voorzichtig door, in tegenstelling tot bijv. Italië, Frankrijk en België zijn bijna alle bedrijven gesloten, het is de grootste economische en sociale ramp ooit.
In Belarus is erg laat gereageerd op het griepvirus. Er is echter relatief weinig besmetting door hun grote afstanden, behalve de waarschuwing, een wodkaatje drinken en handen wassen heeft alleen de intellectia en de kerken de boodschap goed begrepen.
Het grote publiek in Minsk is nog niet doordrongen, we houden ons hart vast. Toch hebben we heel hard van de daken geschreeuwd naar onze vrienden, houd je aan de afstandsregels en isoleer je ouderen. Het voelde soms ongemakkelijk, wel zijn we blij dat we het gedaan hebben. We wisten dat er officieel geen berichten waren over dit griepvirus, de doctoren mogen geen nieuws geven. De ziekenhuizen lagen wel al vol met longpatiënten toen we aankwamen. Nu is Vitebs regio Ernst ook in de stad hard getroffen. Het grote land Rusland is nu pas in beweging. Zaterdag was er een vakantieweek aangekondigd, met behoud van salaris. Sinds gisteren is er een algehele lockdown in geheel Moscow, gelukkig is het gehele sociale leven stilgelegd. Hopen dat Minsk volgt, want de sociale verantwoordelijkheid lijkt nog niet te zijn doorgedrongen.

Dan kwamen de verkiezingen eind 2020, we gaan hier niet schrijven voor welke enorme negatieve gevolgen dat heeft gezorgd. Het internet en kranten staan vol met de dagelijkse verslagen. Een maatschappij in een verdrukking, die we niet eerder zagen in ons Europa. Wat betreurenswaardig is dat arme gezinnen, in nog grotere armoede zijn gestort. Ook zijn mensen erg bang en ongerust over de toekomst. SRK = Kinderhulp in Belarus heeft besloten om door te gaan.

WE BLIJVEN DOORGAAN – NU HET ERG MOEIJLIJK IS GEWORDEN
Onze activiteiten waren gestopt door de pandemie. De hele economie van Belarus ligt in deugen.

Dit zijn de activiteiten die nog mogelijk zijn:

1. Actieve financiële adoptie voor kinderen onder de 10 jaar. Geselecteerde en gecontroleerde kinderen/gezinnen of Dagcentra worden financieel ondersteunt.
2. Voedselpakketten acties in het voorjaar, zijn uitvoerbaar. Er lopen op dit moment meerde acties.
3. Zaden aan kinderen met gezinnen met kanker of in grote armoede kan worden uitgevoerd. Voor € 20 euro per gezinnen, kan een gezin zijn tuin vullen.
4. Landbouwprojecten gaan door tenminste 30 projecten kunnen worden uitgevoerd. Een project kost nog steeds € 750,00 p/jaar per school.
5. Humanitair vervoer, voor zover we nu kunnen overzien nog eenmaal een vracht in 2021.

We hopen nieuwe groepen “vrienden van Belarus” te mogen ontmoeten. Helpt u mee!
Stay close, keep distance, be healthy, trust in God.

De toekomst van SRK