Narigheid – Financiële adoptie is een super legaal en positieve ondersteuning, maar…dan moet het in Belarus wel lopen. We weten wat er gebeurt als we in Nederland de bankrekeningnummers veranderen. We hebben een jaar gestunteld met de langere nummers. We voerden ze zelf in, er was service van de banken en we konden gewoon even bellen als we het niet wisten.

Maar stel je ondersteunt een familie waar Help People, onze organisatie in Wit Rusland, een bankrekening voor heeft geregeld. De mensen snappen het en krijgen door SRK/Help People een bankpasje. Ze zijn heel blij en verschrikkelijk dankbaar. Nu zijn dit jaar alle bankrekeningnummers gewijzigd.
Nee, geen relatie met het oude nummer.
Nee, Help People kan geen geld meer storten, want de ontvangers weten hun oude administratie niet te vinden.
Nee, telefonisch zijn ze vaak niet bereikbaar.
Nee, internet hebben ze niet…

Dat is de reden dat de uitkeringen van ons financieel adoptieprogramma erg stagneert, de ontwikkelde families daargelaten. In het land, dat 6 maal groter is dan Nederland is het een erg lastige klus. Help People schakelt daarom de regionale contactpersonen (kosteloos) in en stuurt ze een voor een naar de gezinnen om de papierenchaos te structureren. Echt waar, alles moet op papier.

Over 3 maanden hopen we het weer voor elkaar te hebben. Want denk niet dat het ministerie van Sociale Zaken en de departementen ook hun handtekening nog eerst even moeten zetten…

Financiële adoptie