“We zijn in grote nood gekomen door het Corona virus”. 
 
Er komen best veel verontrustende vragen en berichten binnen over dit mooie land.  Begin vorige week ontvingen we deze vraag: “kunnen jullie helpen, onze vrienden in Belarus melden ons dat ze financieel niet meer kunnen rondkomen”.  De roebel is 25% minder waard geworden. Het zijn de gevolgen van een olie-oorlog. 

Kinderen uitnodigen en reeds uitgenodigde kinderen 
We volgen de internationale regels, omdat er geen goede informatie te geven is maken we die zelf: 

  • Het reizen met kinderen is verboden, de grenzen zijn gesloten. 
  • Onze medewerkers hebben we gesommeerd om vanuit huis te werken. 

Voor zover we het nu kunnen zien, zijn er weinig reismogelijkheden. Wat de toekomst aangaat: het is in een glazen bol kijken. We kunnen ons voorstellen dat we in juli en augustus weer kunnen reizen, we zijn echter heel erg afhankelijk van de Corona ontwikkeling in Belarus. Omdat het land nog steeds open is en er geen duidelijke regels zijn, zal het virus zich waarschijnlijk anders en later ontwikkelen dan in Europa en Rusland. 

Een van de voorwaarden zal zeer waarschijnlijk zijn dat reizigers verplicht zijn om een vaccinatiepaspoort bij zich te dragen.   

 
Resumé: wat betreft de vakantiekinderen HOPEN we dat er enkele bussen in augustus doorgaan, daar concentreren we ons op. Vooralsnog gaan we er vanuit dat de kerstbussen wel mogen rijden onder bepaalde voorwaarden.  
 

Belarus is de dupe geworden van de ruzie tussen Saoedi-Arabië en Rusland 

De gevolgen zijn o.a. deze: het eten in de stad en de goederen zijn nu al twee weken 25% duurder. 
Hoe dat precies zit? Hun aantal roebels zijn gelijk gebleven en de roebel prijzen zijn dus met 25% duurder geworden. Dus een gezin met 800 roebel kan nog maar voor 600 waarde roebel kopen. 

De meeste gezinnen hebben de laatste jaren een groei en westerse gewoontes aangenomen, deze worden in een klap onmogelijk gemaakt. Dat doet erg zeer! 

Er is al langer een grote tweedeling ontstaan, vooral het regiem van belastingen heeft mede gezorgd voor een nieuwe klasse verdeling In Wit Rusland. De industrie zones zijn aangelegd om “het menselijk kapitaal” binnen het land te houden. Er zijn in de ICT branche duizenden, vooral jongere generatie mensen, vertrokken naar andere landen. Vandaar dat die groep geen of minder belasting moeten betalen en hogere salarissen ontvangen. Binnenkort meer uitleg hierover. 

 
Bron: https://www.rtlz.nl/algemeen/buitenland/artikel/5080921/olie-oorlog-saoedi-arabie-en-rusland-laait-weer-op-wat-er-aan 

Afgelopen zaterdagavond: HELP ons land 

Momenteel houden we ons hart vast(..) de leiding van het land is even van de radar, zo wordt ons verteld. We begrijpen het niet goed. 

Er is geen aansturing, alleen een bericht van de minister dat hij een tender uitschrijft voor mondkapjes(..)  
Rusland heeft haar grenzen dichtgedaan en heeft een zogenoemde 100% lockdown. Iedereen zit opgesloten in Moskou, maar liefst 20 miljoen mensen. 

In Minsk gelden er geen beperkingen, de landen erom heen maken zich zorgen en hebben de grenzen gesloten. 

Wel heeft het ministerie in Minsk de vakantie voor de schooljeugd met een week verlengd. 

Alle restaurants en fabrieken zijn open. Er is nu echter een uitbraak van het Corona virus in de grootste MAZ tractor fabrieken. Toen drong pas de ernst van de situatie door.  

 
Wat verder opvalt, is dat er over de hele wereld in twee landen nog steeds McDonalds restaurants open zijn, namelijk in Belarus en Zweden. Terwijl hun directies vanaf het eerste uur vanuit thuis werken (..) moet het personeel gewoon in de restaurants werken.  

De hulproep is er vooral van de werkers in de gezondheidszorg. ER IS TE WEINIG beschermingsmateriaal. 

Er zijn per persoon maar 3 mondkapjes per dag beschikbaar en ze weten niet wat ze nu moeten (paniek). We zien ook chauffeurs in- en uitstappen met dezelfde plastic jassen waar ze ook de vorige patiënten in ophaalden.  

We weten dat er getest wordt op Corona maar niet wat de cijfers zijn. Op de vraag “help ons land” hebben we afwijzend gereageerd. Het is een paniek vraag. Wij kunnen als buitenlandse organisatie geen landelijke hulp verstrekken. We gaan ons bezig houden met hulp na de crisis. Vooral op toekomstgerichte ontwikkeling, waar we vorige week over schreven. 

De mensen in Belarus kijken naar info over de situatie van Belarus op de volgende sites: hier vind je het officiële nieuws over Belarus. 

www.minzdrav.gov.by ; www.tut.by  ;  https://bnn-news.com/belarus-rejects-lithuania-s-worries-about-alleged-hiding-of-covid-19-data-212059 

Volgende week: financiële ondersteuning voor families en projecten 

Help ons land en het uitnodigen van kinderen