We ontvingen van verschillende gastouders mail over de tv en YouTube beelden van protesten in Belarus. Wij waren ook geschrokken en gingen op onderzoek uit.

Het land Belarus is al een tijdje zijn banden met Europa en Amerika aan het versterken. Maakt steeds meer een positief en onafhankelijke stabiele indruk.

Onafhankelijk van grote broer Rusland. Er worden positieve politieke stappen gemaakt in diverse overleggen. Waarom dan dit overdreven gedrag, van zo veel niet eerder vertoonde politie-inzet en zoveel soldaten in Minsk? Ook was er toevallig die dag een Nederlandse journalist in Minsk en toevallig was die op de hoogte wat er ging gebeuren, zoals zoveel journalisten. En toevallig waren er zoveel manschappen op de been, heel toevallig.

Dat kwam omdat zaterdag Bevrijdingsdag werd gevierd. Een vrije dag, een vrij weekend toevallig. De gehele oppositie gaat die dag actie voeren, maar alle mensen die bekend zijn en actie voeren worden dan jaarlijks alvast preventief opgepakt zodra ze zich bij elkaar voegen. Ook dat is toevallig van te voren bekend, zoals te zien was op onze Nederlandse tv en ook op de Wit Russische tv. Dat het ieder jaar gebeurd maakt het meeneem lijstje voor de deze oppositie mensen duidelijk. Het wordt door reporters al lachend verteld. In Minsk werd de mensen alvast uitgelegd om dit jaar dikke sokken mee te nemen, het zou koud worden in de gevangenis. Een oppositie meneer vertelde op de Nederlandse tv wat hij meenam naar de demonstratie, o.a. toiletpapier, eten en de bijbel, hij was christen. Alles wordt je in de gevangenis afgepakt, maar niet de bijbel. Hij weet dat hij over enkele dagen weer vrijkomt. Hij zal niet opgeven te demonstreren ook al mag dat niet. Er wordt tegenwoordig veel gedeeld over politiek, het multimedia is daar ook meegegaan met zijn tijd, er wordt meer openlijk over politiek gediscuteerd.

De andere beelden gingen over de onverwachte opkomst op straat van de bejaarden, werklozen en de zogenaamde pensioneers, want die gebruikten deze dag om zich in de discussie te mengen.
Die werd al schreeuwend gevoerd, op straat voor het oog van de camera. Deze mensen leven het randje van leven en dood. Er wordt in Belarus gezegd dat deze bejaarden maar één recht hebben. Het wordt verteld als grap, ze mogen alleen oversteken bij rood verkeerslicht(..), de toon is duidelijk.
De werklozen moeten nog steeds een boete betalen als men geen werk heeft. De staat wil illegaal werk uitsluiten. De vraag is of ze het redden. Er zijn werkgevers die wel werk aanbieden voor minder dan de kosten van huur, gas en water(..).
Daar zit de grootste pijn. Er is een fikse tweedeling ontstaan de laatste jaren. De ene groep meer dan  500-1000 en de ander is op 200 of minder blijven hangen. Ouderen zijn ook afhankelijk van medicijnen. Die medicijnen zijn de laatste jaren te duur geworden.
In Wit Rusland is er geen zorgstelsel zo als in Nederland. De sector die ook in Nederland vanuit zijn machtspositie de prijs bepaald van de medicijnen heeft ook in Belarus de monopolie. In beide landen kan men wel de straat op gaan voor betere levensomstandigheden of andere prijzen, het zal niet lukken als de verdeling geregeld wordt door de commercie.

Dan blijft er nog een vraag over. Waarom waren er zwaar bewapende soldaten opgetrommeld, zoveel zeer zwaar bewapende politie en militairen? Het waren er zoveel dat je er bang van werd. Dat was dan vast de bedoeling. Er wordt een zware lobby vanuit Rusland gevoerd tegen de Wit Russische regering. Die is zich daar in zekere zin ook wel van bewust. In Moskou vinden ze de avances van president Loekasjenko, richting Europa en Amerika, helemaal niks. Het ministerie van informatie (desinformatie) vanuit de geheime diensten uit Moskou evenementen, zoals verkiezingen en demonstraties, om het etablissement “even positief” voor te lichten. Er worden honderden berichten in de multimedia geplaatst die bepaald optreden of handelen rechtvaardigt. Stel je voor dat er een ‘nieuw Okraine’ komt. Stel je voor, dan moet Moskou in twee landen gaan opereren. We hebben het allemaal gezien. Misschien goed om landen te vergelijken met elkaar: Nederland, Amerika, China, Rusland en Wit-Rusland.

Bekijk hier het filmpje van het NOS journaal:
http://nos.nl/artikel/2165165-demonstreren-in-wit-rusland-het-is-een-nachtmerrie.html

Protesten in Belarus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.