Waarom mag er in die verrotte tas maar 25 kg…zijn ze van lotje getikt bij SRK? Er kan van alles in, we hebben al een keer meer dan 59 kg gewogen. De betreffende mevrouw van deze tas gaf aan dat ze zich niet aan de regels hield, omdat ze afgelopen kerst zag dat anderen dat ook niet deden.

Een tas die zo zwaar is dat de hengsels afbreken in Minsk. Hoe moet de tas de verdere reis doorkomen? Een moeder met kind krijgt zo’n zware tas niet in de trein getild. Of de fiets die perse mee moet. Alleen als het in de tas past…de fiets was keurig in de tas genaaid. We hebben er samen om gelachen. Het is voor onze vrijwilligers ook erg frustrerend om bij het mooie afscheid politieagentje te moeten spelen.

We hebben veel meegemaakt bij de meer dan 10.000 kinderen die SRK vervoerde. Twintig jaar geleden werd het ons snel duidelijk: regels voor alle kinderen en gastouders moeten gelijk zijn en blijven. Neem maar aan dat we echt alles hebben gezien en gehoord over het meenemen van bv vuurwapens. Nu zijn er zelfs Wit Russen die vragen of ze drugs mogen meenemen.

Sommige ouders gaven kinderen 4 tassen mee terug en anderen die het kind niet leuk vonden gaven helemaal geen tas mee terug. We vonden het allemaal heel beschamend. De redelijkheid is beter, voor iedereen gelijk is het beste wat deze kinderen, jouw bezoekers/vrienden kan overkomen. Dan gaan ze ook met een lach op hun gezicht op weg. Je kunt een beetje helpen, je mag een ondersteunende gids zijn maar hun nooit afhankelijk maken. Je verandert de wereld alleen door je gedrag. Dat is jouw Bijbelse opdracht. Laten we proberen een voorbeeld te zijn. Weet jij nog hoe het moet? Hoe we ons kunnen gedragen staat in Gelaten 5. Voor diegene bij wie het niet helder is waar het over gaat: de liefde betekent de volgende woorden: vreugde, vrede, vriendelijkheid, gedulde goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

Terug naar de voorwaarden die we stellen om de kinderen niet meer dan 25 kg mee te geven. Een vlek op een wit laken. Mensen denk na. Gastouders, jullie doen fantastisch werk. Denk na, het hoogstnoodzakelijke is belangrijk. Dat is vaak ook in Wit Rusland te koop. Je kunt daarom beter € 50,- mee geven en de tas niet voller stoppen dan 25 kg.

P.s.: De douane houdt er erg vreemde regels op na. Indien Wit Russen de laatste maand in bv Oekraïne zijn geweest, mag er maar 20 kg worden meegenomen door de betreffende personen. De rest aan kilo’s mag worden afgerekend. Tassen zijn persoonlijk, dus een extra tas voor een vriend meegeven is juridisch niet mogelijk.

Straatstenen en potten pindakaas